Інтернет-магазин товарів для кухні
Безкоштовна доставка по Хмельницькому
Працюємо з 9:00 до 20:00 без вихідних
Натискай і дзвони (068) 045-89-19
(093) 997-26-77

Що таке силіконовий килимок і його види

Коментар: 0

Силіконові жароміцні килимки - сучасний кухонний девайс, який в рази спрощує приготування випічки, роботу з тістом і кондитерськими виробами. Основне завдання - створити надійне антипригарне покриття і захистити деко або інші приладдя.

Особливості виробів

Для виготовлення килимків використовується спеціальний силікон, який витримує температурне навантаження від -35 до +250 градусів. Його можна класти в морозильну камеру і холодильник, використовувати в духовій шафі і мікрохвильовій печі. Після використання він легко миється, не вбирає запахи.


Асортимент представлений одно- і двосторонніми килимками, які призначені для різних цілей. У першому варіанті одна сторона йде робочої, інша-забезпечує фіксацію на поверхні. Друга модель може мати кілька функцій і використовуватися як для великих, так і для штучних заготовок.

Виріб не можна мити металевими скребками, грубими щітками, використовувати абразивні миючі засоби. Крім того, не можна різати на поверхні ножем, потрібно використовувати спеціальні лопатки для тіста. Мити в посудомийній машині не забороняється.

Переваги силіконових килимків

  • Випічка не прилипає до поверхні, легко знімається, зберігає початкову форму і зовнішній вигляд.
  • На поверхні можна виконувати розкочування тіста, підготовку напівфабрикатів, формування виробів.
  • Килимок не потрібно змащувати маслом, так як він заздалегідь володіє антипригарними властивостями.
  • Силікон витримує широкий діапазон як низьких, так і високих температур.
  • Матеріал добре проводить тепло, забезпечуючи рівномірність приготування страви.
  • Після використання і миття досить скрутити його і покласти в будь-яке зручне місце.
  • Готувати на одному килимку можна кілька сотень разів без втрати якостей девайса.

Силікон стабільний, не виділяє шкідливих речовин під час випікання або заморожування, не вбирає запахи, вологу і забруднення. Може використовуватися для всіх типів тіста.

Види килимків для випічки

Для того щоб правильно вибрати жаростійкий килимок виходячи з необхідної функціональності, розмірів і форми, потрібно попередньо ознайомитися з асортиментом. Кожна модель виконує ряд завдань і відповідає певним критеріям.

Форма і розмір

Форма підбирається в залежності від подальшого використання. Для дек підбираються прямокутні або квадратні вироби, для сковороди – круглі. Розмір також безпосередньо залежить від застосування. Наприклад, для заморозки напівфабрикатів (пельмені, вареники, млинці і т.д.) використовуються великі моделі, як і для зручного розкочування тіста. У тому випадку, якщо необхідна нестандартна форма, краще купити килимок побільше і самостійно його підрізати за допомогою гострого ножа.

Не менш важливий параметр - товщина девайса. Недорогі варіанти мають невелику товщину. Вони відмінно підійдуть для розкочування і формування заготовок, але ось для запікання варто підібрати модель товстіший для створення оптимальних умов приготування страв.

Наявність розмітки

Килимки з розміткою використовуються як на професійних, так і на побутових кухнях. З їх допомогою можна «викроїти» ідеальні коржі, основу для піци. Такі кола зазвичай розташовані в центрі вироби і можуть бути різних розмірів. По сторонах деякі виробники додають лінійки.

Для розташування тістечок, відсадки еклерів, бізе, профітролей представлена розмітка у вигляді невеликих кіл по всій поверхні килимка. Такий варіант може реалізуватися окремо або перебувати з іншого боку килимка.

Бортик

Приготування бісквітних рулетів спроститься в рази, якщо у силіконового килимка є невисокі бортики. Вони попереджають витікання тіста перед випіканням, дозволяють створити правильну форму. Після закінчення приготування не потрібно діставати бісквіт, а можна відразу ж змастити його кремом або іншою начинкою, після чого акуратно згорнути рулетом. Такий килимок підійде також для пастили, мармеладу і т. д.

Використання перфорації

Для кращого пропікання застосовується мікроперфорація. Через невеликі отвори проходить жар, який прискорює процес приготування. Але така модель підійде тільки для печива і пружних видів тіста, так як інші будуть протікати.

Для розширення можливостей також використовуються спеціальні виїмки, які призначені для формування красивих еклерів, профітролей, фігурного печива, буше, безе та інших виробів. Відстань між ними вже врахована виробником. Якщо на поверхні килимка є фігурна перфорація, вона призначена для додання рельєфу сирому тісту.

Інші види килимків

Силіконові килимки використовуються не тільки для солодощів і випічки. Щільні, товсті, пористі килимки відмінно підійдуть для м'яса, риби, птиці. При цьому жир буде стікати між осередками і не контактувати з продуктом, не буде підгоряти. Такі ж моделі застосовуються для приготування ароматного хліба і булочок.

При покупці важливо звернути увагу на запах – він не повинен бути різким або неприємним. Якщо присутні неприємні аромати, це свідчить про домішки, неякісну сировину. Колір матеріалу однорідний, без розлучень. На упаковці перевірений виробник завжди вкаже маркування, по якій можна буде вибрати необхідний виріб.

Правила використання

  • У разі запікання килимок потрібно покласти виключно на гладку, рівну поверхню, таку як деко, сковорода, сотейник. Просто на решітку класти категорично заборонено.
  • Виріб не вимагає попереднього змазування маслом. Але, якщо це потрібно обов'язково за рецептом, так як вплине на смак і зовнішній вигляд продукту, необхідно слідувати інструкціям.
  • Ставити силікон можна в холодну і гарячу духовку, в морозильну камеру – без попереднього охолодження килимка.
  • Виріб підходить для газових, електричних, мікрохвильових печей.
  • Після використання силіконовий килимок потрібно добре помити, витерти насухо, акуратно згорнути і зафіксувати за допомогою застібки або гумки. Складати його не можна.
  • Не можна використовувати килимок в дров'яних печах, грилях (і навіть режиму гриль), на відкритому вогні, конфорках (газових, електричних і індукційних).

Мити потрібно акуратно, за допомогою м'якої губки, температура води може бути будь-якою. Миючі засоби не повинні містити луги і вибілюючих речовин. Для видалення зайвої вологи рекомендується використовувати мікрофібру.

Силіконові килимки відрізняються універсальністю застосування. Крім розкочування, формування і випікання, вони використовуються для розтоплення штучних виробів, сушки овочів і фруктів, підсушування і відсадки зефіру, приготування прикрас з глазурі і шоколаду, мастики, формування і панірування котлет, суші, рулетів і т.д. При правильному догляді якісний килимок прослужить не один рік без втрати первинних якостей.

Коментар

Читати коментар